Muziektherapie
Wat is muziektherapie?
Muziektherapie is een non-verbale psychotherapie: in plaats van het ‘woord’ maken we gebruik van ‘muziek’. In muziektherapie staat de innerlijke beleving centraal: de ervaring van het luisteren naar muziek of het zelf vrij spelen, improviseren, experimenteren met klanken, stilte, ritme… staat centraal.
Muziek, klank en stilte zijn communicatiemiddelen waarmee we kunnen laten horen hoe we ons voelen, ook al hebben we misschien nog geen woorden voor datgene wat we precies voelen. Samen zoeken we naar een (spel)‘vorm’ waarbinnen we de muziek/klank kunnen laten resoneren.
Na het muzikaal improviseren, creëren of receptief beluisteren van muziek wordt er steeds ruimte gelaten voor verbale reflectie, waarbij de cliënt en de therapeut samen naar woorden kunnen zoeken voor wat er in de muziek geklonken heeft. Op die manier kan er langzamerhand op een meer bewust niveau vorm gegeven worden aan datgene waar tot nu toe geen woorden voor te vinden waren. Vaak komen er tijdens het reflecteren thema’s uit het dagelijkse leven van de cliënt naar voren.
Voor wie?
Muziek heeft een universeel karakter, wat maakt dat muziektherapie in wezen geschikt is voor een heel uiteenlopend publiek. Muzikale kennis is hierbij geen voorwaarde. Bij elke therapie wordt een uniek proces doorlopen aangepast aan de noden van de cliënt. Kinderen, (jong)-volwassenen, ouderen… Iedereen is welkom!
Actieve muziektherapie
Binnen actieve muziektherapie wordt er zelf muziek gemaakt of gezongen. De muziektherapeut begeleidt en structureert hierbij het muzikaal spel van de cliënt.
Centraal staat het samen improviseren op muziekinstrumenten. Hierbij kiezen de therapeut en de cliënt elk een instrument uit het aanbod aan toegankelijke ritmische en melodische instrumenten in de ruimte. Vertrekkend vanuit de stilte komen ze samen tot een muzikale improvisatie. De cliënt heeft hier geen muzikale voorkennis voor nodig en mag vrij spelen wat er in hem of haar opkomt, zonder dat er bepaalde muzikale regels worden gevolgd.
De muziektherapieruimte is hierbij een veilige plek waar je mag experimenteren en klinken zoals je bent. Onbewust zal in de muziek van de cliënt een stukje weerklinken van wat er in hem of haar in het hier en nu leeft. Wanneer helemaal vrij improviseren (nog) te beangstigend is, kunnen er spelregels afgesproken worden die een houvast kunnen bieden.
Receptieve muziektherapie
Binnen receptieve muziektherapie wordt er naar muziek geluisterd. Deze muziek kan door de therapeut worden geïmproviseerd, maar de cliënt kan ook (eventueel samen met de muziektherapeut) een bestaand nummer uitkiezen. Er wordt hierbij afgestemd op de actuele stemming of een thema uit het leven van de cliënt. Door het beleven van de muziek kunnen bepaalde emoties, fysieke sensaties, beelden of herinneringen op een veilige manier opgeroepen, ervaren en bewust worden.